Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Aardbeien om af te slanken

transapente pixel
Aardbeien

Of ze nu gegeten worden als dessert met suiker of slagroom, in zoete bereidingen of in jam, de aardbei is een van de meest gebruikte en gewaardeerde vruchten door zowel kinderen als volwassenen.

Bij iedereen bekend, maar vaak onderschat om zijn afslankende en antioxiderende werking, kunnen aardbeien mij helpen mijn doel te bereiken als ik wil afvallen. Waar bestaat deze verleidelijke vrucht uit, wat zijn de verschillende toepassingen en hoe kan ik ze opnemen in mijn dagelijkse voeding?

Feiten over aardbeien

Aardbeien om af te slankenDe aardbei is een inheemse vrucht uit Europa en Noord-Amerika, die al sinds het neolithicum wordt gegeten en door de Romeinen werd gebruikt voor zijn verschillende voedings- en cosmetische voordelen.

Ze is lid van het geslacht Fragaria van kruidachtige planten en onderscheidt zich door haar helderrode of witgele kleur, afhankelijk van de variëteit waartoe ze behoort. Er zijn veel verschillende variëteiten, die kunnen worden onderscheiden door hun grootte, vorm of smaak. Ze kunnen ook worden onderscheiden door hun smaak, die zoet kan zijn, zoals Darselect, of pittig, zoals Ciflorette, of houtachtig, zoals Mara des bois.

Aardbeien zijn het hele jaar door verkrijgbaar op de markt, maar het hoogseizoen is tussen maart en juni. Sommige variëteiten zijn echter de hele zomer verkrijgbaar, maar worden in november vervangen door meer winterharde variëteiten.

Samenstelling van de aardbei

Vitamines :

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, met een gemiddeld gehalte van 67,4 mg per 100 g, wat veel hoger is dan het gemiddelde voor andere vruchten (26 mg per 100 g). Het dekt 84,25% van de dagelijkse voedingsbehoefte aan vitamine C, die de energie van het lichaam verhoogt en vermoeidheid vermindert, en helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Aardbeien zijn ook rijk aan vitamine B9, met een gemiddeld gehalte van 70,5 µg per 100 g. Het dekt 35,25% van de vitamine B9-behoefte, wat dient om de risico’s van hypertensie te verminderen en cognitieve achteruitgang te vertragen.

Mineralen :

Aardbeien zijn een aanzienlijke bron van mangaan, met een gemiddeld gehalte van 0,30 mg per 100 g, wat helpt om de slechte cholesterol te verlagen en de botten te versterken. Het kaliumgehalte domineert met een gemiddelde van 171 mg per 100 g, wat met name helpt om het vasthouden van water te verminderen en bijdraagt aan de integriteit van de spieren.

Lipiden:

Meervoudig onverzadigde vetzuren vormen 37,65% van de lipiden. Deze zijn relatief weinig aanwezig in de vrucht, maar helpen toch om het cholesterolgehalte in evenwicht te brengen en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Vezels:

Aardbeien bevatten gemiddeld 2g vezels per 100g portie, wat het risico op constipatie helpt beperken en darmcomplicaties helpt voorkomen.

Koolhydraten (suikers):

Aardbeien hebben een gemiddeld gehalte aan koolhydraten van 10,17g per 100g, wat vrij laag is in vergelijking met ander vers fruit en dus ideaal is als je een gezond dieet wil aanhouden.

Polyfenolen (Stoffen met antioxiderende eigenschappen) :

Aardbeien hebben een totaal polyfenolgehalte van ongeveer 65,34 mg per 100 g, wat hoger is dan het gemiddelde gehalte in fruit in het algemeen. Ze helpen de vorming van tumoren in het lichaam en dus de ontwikkeling van kankercellen te beperken.

Aardbeien detoxen

De deugden van aardbei

Een interessante antioxidant

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, die heel belangrijk is voor de immuniteit, maar ook een krachtige antioxidant is die al na een paar weken consumptie in de bloedsomloop actief is. Het helpt dus tegen vermoeidheid en verschillende bacteriële en virale infecties en stimuleert het immuunsysteem.

De antioxidanten in de vrucht neutraliseren de mogelijk negatieve effecten van vrije radicalen, dat zijn beschadigde cellen die naburige gezonde cellen kunnen bereiken. Dit geldt vooral voor kankercellen in de dikke darm, prostaat en mondholte.

Een vriend van het hart

Aardbeien bevatten een krachtige booster voor de gezondheid van het hart. In combinatie met een cholesterolverlagend dieet vermindert het de oxidatieve schade en bloedlipiden die chronische hartaandoeningen en diabetes veroorzaken.

Aardbeien kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtsontsteking, een mogelijke oorzaak van artritis en verschillende hartproblemen. Het kan ook helpen de bloeddruk te reguleren en zelfs hoge bloeddruk helpen verlagen.

Goed voor de maag

Aardbeien zijn een bron van vezels, die de darmtransit stimuleren en een opgeblazen gevoel verminderen. Ze zijn ook ideaal voor gewichtsverlies, omdat ze weinig suiker en calorieën bevatten.

Nuttig in cosmetica

Aardbeien helpen ook de huid gezonder te houden en er jonger uit te zien, en worden veel gebruikt in cosmetica om donkere kringen en wallen onder de ogen te verminderen, de huid te scrubben, te verstevigen en dode cellen te verwijderen, en zelfs puistjes en sporen van acne aanzienlijk te verminderen.

Nuttig tijdens de zwangerschap

Vitamine B9, die veel aanwezig is in aardbeien, helpt de foetus om zich goed te ontwikkelen, de hersenen en het zenuwstelsel om goed te functioneren tijdens de zwangerschap en vermindert zelfs het risico op aangeboren afwijkingen. Voor moeders helpt vitamine C bij het behouden van een goede bloeddruk.

En tot slot bevat het een interessante dosis endorfine (het gelukshormoon), dat helpt om donkere gedachten te verdrijven en zelfs helpt bij de behandeling met antidepressiva.

Hoe zit het met de afslankende effecten van aardbeien?

AardbeiensorbetTijdens periodes van gewichtsverlies kunnen aardbeien een geweldige bondgenoot zijn, vooral voor mensen die een zoet tussendoortje willen eten als ze honger of trek hebben.

Aardbeien zijn rijk aan water, laag in calorieën (ongeveer 28 tot 33 calorieën voor een portie van 100 gram), laag in suiker en koolhydraten en bijna vetvrij.

Aardbeien hebben ook antioxiderende en vochtafdrijvende eigenschappen. Het helpt dus bij het elimineren van de gifstoffen die het lichaam produceert, wat erg belangrijk is als je weer een gezond lichaam wilt krijgen.

Het lijkt er dus op dat aardbeien een must-have fruit zijn, dat niet alleen zorgt voor een heerlijke maaltijd vol gezondheidsvoordelen, maar ook het vermogen van het lichaam om vet te elimineren een boost geeft.

Hoe te eten aardbeien?

Bewaren

Aardbeien kun je na aankoop het beste vers eten. Maar als ze in de koelkast moeten, bewaar ze dan niet langer dan twee of drie dagen. Je moet ze ook niet opstapelen en ze enkel wassen net voor je ze serveert, zonder ze in water te laten weken. Je moet ze ook niet inpakken om ze te laten ademen.

Om ze in de diepvries te bewaren, was je ze best, verwijder je de steeltjes en laat je ze uitlekken. Leg ze dan op een dienblad en zet ze uit elkaar om ze de eerste keer in te vriezen. Doe ze dan in zakjes en gebruik ze wanneer je klaar bent om ze op te eten of recepten op basis van aardbeien te bereiden.

Gebruik

Als ik wil afvallen, kan ik aardbeien het beste puur gebruiken. Er zijn echter een aantal makkelijke, gezonde recepten die je smaakpapillen zullen verrukken terwijl je een evenwichtig dieet behoudt.

 – In sap en milkshakeAardbeien milkshake

Aardbeien zijn erg smakelijk en verfrissend als je ze verwerkt in sap, zonder suiker. Het is perfect voor een dieet en kan elke dag gedronken worden, of zelfs gemengd worden met ander fruit voor een oneindig aantal variaties.

Het kan gemengd worden met magere yoghurt, fromage frais of melk voor een milkshake zonder onnodige calorieën. Het kan ook worden geserveerd met noten en magere kazen.

 – In de zomer, in salades en sorbets

Het kan een belangrijk ingrediënt zijn in fruit- of zelfs groentesalades (geserveerd met aardbeienazijn, balsamicoazijn of witte wijnazijn).

Een heel interessant alternatief voor lange zomerdagen zijn vetarme sorbets op basis van aardbeien: voeg gewoon een kneepje citroen toe en doe alles in een blender en vervolgens in de vriezer.

 – Op het vuur!

Als je de voorkeur geeft aan warme gerechten, kun je aardbeien bakken in de pan of grillen en warm serveren, of op een spiesje steken met andere stukjes fruit en zelfs omhullen met een saus van citroen- of sinaasappelsap.

Eet aardbeien om af te vallen, maar met mate!

Als je graag detoxkuren doet, zijn er diëten op basis van aardbeien die je in een periode van maximaal 3 tot 5 dagen kunt doen. Het principe is om verspreid over de dag 1,5 kg aardbeien te eten. Ik raad je echter aan om je arts of voedingsdeskundige te raadplegen om voedingstekorten te voorkomen.

Je moet ook oppassen dat je niet te veel aardbeien eet, want die kunnen netelroos en bepaalde allergische reacties veroorzaken bij mensen met aanleg, of in bepaalde gevallen de darmen irriteren.


Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語