Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Bromelaïne voor de gezondheid

transapente pixel
Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym waaraan ananas zijn reputatie dankt als een vrucht met uitstekende gezondheidsvoordelen en een remedie voor veel ziekten. Als je van verse ananas houdt, heb je vast wel eens dat vreemde gevoel in je mond ervaren dat aanvoelt als een droog gevoel aan de binnenkant van je wang. Na een paar minuten verdwijnt dit effect, maar weet je waarom het gebeurt?

Nou, dit is wat er gebeurt: de verse ananas en zijn sap knabbelden in je mond, want deze vrucht is een eiwiteter! De boosdoener: bromelaïne.

Wat is bromelaïne precies?

Bromelaïne wordt gewonnen uit ananas, voornamelijk uit de stengels en bladeren, hoewel de vrucht een kleine hoeveelheid bevat.

Ananas

Ananas is een vrucht van de botanische familie Bromeliaceae, waar de naam van dit enzym vandaan komt: bromelaïne of bromelaïne. Het is een enzym, wat betekent dat het eigenschappen heeft waardoor het in staat is een stof af te breken of een chemische reactie in het lichaam te activeren.

Het kan eiwitten afbreken, waardoor het een protease enzym is. Andere vruchten zoals papaja en kiwi bevatten protease enzymen. Dit is ook de reden waarom je een samentrekkend effect voelt na het eten van papaja.

Dit is geen anekdote: In ananasvelden hebben sommige boeren die lange tijd in contact zijn geweest met ananassap hun vingerafdrukken zien verdwijnen!
De verklaring is dat de bromelaïne de eiwitten in hun huid gewoon heeft ‘opgegeten’. Voorzichtige boeren dragen handschoenen om hun handen te beschermen, maar als ze hun vingerafdrukken niet verliezen, lopen ze het risico dat hun huid ernstig beschadigd raakt.

De hele ananasplant bevat bromelaïne; de stengels en bladeren zijn rijker aan bromelaïne dan de vrucht zelf. Deze proteolytische eigenschap van bromelaïne betekent dat het kan worden gebruikt in een aantal culinaire toepassingen. Het sap van verse ananas of de bladeren kunnen worden gebruikt om vlees malser te maken.

Vermijd tegelijkertijd het maken van gelei met verse ananas of het sap ervan. De gelei zal nooit bij elkaar blijven: hij bestaat uit eiwitten en wordt afgebroken voordat hij zich kan consolideren. Deze reactie is bekend bij banketbakkers, die ananassap verwarmen voordat ze het gebruiken.

Voordelen van bromelaïne

Dit enzym heeft een aantal voordelen voor de gezondheid, waarvan sommige wetenschappelijk bewezen zijn. Laboratoriumstudies hebben deze voordelen bevestigd, terwijl andere nog moeten worden opgehelderd.

Actie tegen maagklachten

Dankzij zijn vermogen om eiwitten te verteren, is bromelaïne een uitstekende remedie tegen problemen veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Een stevige maaltijd rijk aan eiwitten wordt snel opgelost met een dosis bromelaïne. Om een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen tegen te gaan, verbetert bromelaïne de beweeglijkheid van de maag voor een betere lediging.

Bromelaïne helpt ouderen beter te verteren en vervangt de eiwitverterende enzymen in de maag, zoals trypsine.

Kortom, bromelaïne, afkomstig uit ananas, kan helpen om de spijsvertering op elke leeftijd aanzienlijk te verbeteren. Van dit enzym wordt gezegd dat het een gunstig effect heeft op de darmkrampen die vaak voorkomen bij prikkelbare darmziekten.

Ontstekingsremmend effect

Bromelaïne heeft een onmiskenbaar effect op verschillende soorten ontstekingen. De werking is bestudeerd door onderzoekers, die de werking op trauma, artritis en alle ontstekingsziekten hebben aangetoond.

Voordelen van ananassapDe consumptie van bromelaïne verlicht gewrichts- en spierpijn, vooral knie- en peespijn.

Bromelaïne is effectief als pijnstiller en om de genezing na een operatie te bevorderen. Zelfs kneuzingen veroorzaakt door verwondingen worden aanzienlijk verminderd.

Als natuurlijke ontstekingsremmer wordt bromelaïne veel beter verdragen dan industriële ontstekingsremmers, die veel ernstige bijwerkingen hebben, zoals maagzweren en hartproblemen.

Wetenschappelijke proeven testen het gebruik van bromelaïne bij ontstekingen aan de luchtwegen zoals sinusitis.

De bemoedigende resultaten zetten aan tot verder onderzoek om te bepalen welke doses en hoe lang het meest heilzaam zijn voor deze zeer lastige aandoening.

Werking tegen kanker

Bromelaïne heeft een grote kans om geclassificeerd te worden als een geneesmiddel tegen kanker.
Serieuze studies en persoonlijke ervaringen melden effecten op de proliferatie van kankercellen.

De (nog onbevestigde) verklaring hiervoor is het vermogen van bromelaïne om de stoffen die tumorcellen omhullen en beschermen te elimineren.

Kankercellen worden blootgesteld en gemakkelijk gedood door witte bloedcellen. Op deze manier kan bromelaïne fungeren als een facilitator in de vernietigingsketen van kankercellen.

De dosissen bromelaïne die nodig zijn voor deze werking zijn vrij hoog en moeilijk te vinden op de markt.

Afslankende werking

Ananas eten doet je niet direct afvallen. De vrucht is zeer rijk aan vitaminen en antioxidanten, die helpen bij het elimineren van gifstoffen en zorgen voor vitaliteit. Bromelaïne, dat afslankende ‘helpende’ eigenschappen heeft, is het meest geconcentreerd in de taaie stengels en bladeren van ananas.

Door zijn ontstekingsremmende werking werkt bromelaïne in op ingesleten cellulitis, omdat het proteolytische effect de collageenvezels afbreekt die de vetcellen beschermen.

Deze werking kan alleen effectief zijn als onderdeel van een algemeen programma dat gezonde voeding en lichaamsbeweging combineert. Laat je niet misleiden door te denken dat bromelaïne moeiteloos vetophopingen zal vernietigen.

Anti-cellulitis ananas

Het eten van verse ananas, die een lage dosis bromelaïne bevat, heeft een vochtafdrijvend effect dat de afvoer van waterige cellulitis bevordert, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert.

Bromelaïne is een eiwitetend enzym, geen vetetend enzym. Het is daarom geen vetverbrander.

Dat gezegd hebbende, de werking van bromelaïne op de spijsvertering, het verminderen van oedeem en cellulitis, het verbeteren van het algemene uiterlijk van het figuur, en noodzakelijkerwijs in combinatie met een evenwichtige voeding, draagt bij aan het verbeteren van de algemene gezondheid.

Hoe bromelaïne werkt

Dit protease enzym is in staat om de aminozuurketens waaruit eiwitten bestaan af te breken. Zijn kracht komt van het feit dat het niet vernietigd wordt in de maag, in tegenstelling tot de meeste enzymen van externe oorsprong. Dankzij deze eigenschap komt het in de bloedbaan terecht en heeft het een brede en significante werking.

Tijdens een ontsteking komen er in grote hoeveelheden stoffen vrij in de bloedbaan die prostaglandinen worden genoemd. Dit zijn de mediatoren van ontstekingen, die verantwoordelijk zijn voor oedeem en ongemak aan de luchtwegen en gewrichten.

Bromelaïne remt de werking van prostaglandinen, waardoor ontstekingssymptomen zoals ademhalingsproblemen en gewrichtspijn afnemen. Het heeft een systemische werking: met andere woorden, overal waar ontstekingen aanwezig zijn, kan bromelaïne deze bestrijden en zelfs het immuunsysteem verbeteren.

Secundaire werking dosis

Ananas BromelaïneHet bromelaïnegehalte van verse ananas heeft geen ontstekingsremmende werking, maar kan wel de spijsvertering verbeteren, vooral als vlees te gaar is.

Ananas is rijk aan vitamines en vezels en is een essentieel voedingsmiddel voor de gezondheid. Voor interessantere effecten is bromelaïne verkrijgbaar in capsulevorm, alleen of in combinatie met andere natuurlijke verbindingen.

De dosering van bromelaïne varieert van één tot meerdere capsules per dag, afhankelijk van het verwachte of gewenste effect. Voor de veronderstelde effecten tegen kanker kunnen de doses indrukwekkend zijn: enkele tientallen capsules per dag!

Bromelaïne wordt over het algemeen goed verdragen en heeft geen bijwerkingen, behalve in gevallen van allergie. Mensen die geen ananas kunnen verdragen, moeten weten dat bromelaïne voor hen niet aan te raden is. Zwangere vrouwen kunnen beter geen bromelaïne gebruiken.


Laatst bijgewerkt op 23 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語