Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Zwarte bessen voor je gezondheid

transapente pixel
Zwarte bessen

Zwarte bessen, de kleine zwarte besjes die zo lekker zijn in jam, zijn ook een plant waarvan de knoppen, bladeren en vruchten boordevol gezondheidsvoordelen zitten.

Kan deze plant een positieve bijdrage leveren aan je afslankkuur? Dat gaan we uitzoeken in ons artikel over zwarte bessen en hun voordelen.

Identiteitskaart zwarte bes

zwarte bes

Wetenschappelijke naam : ribes nigrum
Gebruikelijke namen : zwarte bes, zwarte bes
Botanische classificatie : familie Grossulariaceae
Gebruikelijke vormen en bereidingen : sap, afkooksel, bloemenwater, moedertinctuur, capsules

Botanische beschrijving van zwarte bes

Zwarte bes is een struik die van nature voorkomt in Noord- en Centraal-Europa, maar ook in Noord-Azië.
Deze struik komt veel voor in Frankrijk en is vooral in Bourgondië in grote aantallen te vinden.
De zwarte bessenstruik kan 1 meter hoog worden, of zelfs 1,5 meter, en produceert 5-lobbige bladeren met gekartelde randen, waaraan bloemkroonvormige bloemen groeien die kleine, donkere, bijna zwarte vruchten produceren die in trossen vallen.

zwarte bes-voor-gewichtsverlies

Geschiedenis en traditioneel gebruik van zwarte bessen

De naam zwarte bes zou afgeleid zijn van “Ribas”, een soort rabarber die in Libanon groeit en dezelfde smaak en eigenschappen heeft als de zwarte bes.

Het staat daar bekend als rhapontique, chelch el-roubas of ribes, maar het is niet van dezelfde familie als zwarte bessen.

De zwarte bes zoals wij die kennen is het resultaat van selectie door de mens, terwijl de plant vroeger, blijkbaar heel anders dan de huidige zwarte bes, een zeer onaangename smaak en geur had. De plant werd in de traditionele geneeskunde gebruikt om veel kwalen te genezen, waaronder koorts.

Samenstelling en werkzame bestanddelen van zwarte bes

Zwarte bessen bevatten een aantal stoffen met een breed scala aan voordelen.
1. Flavonoïden :
Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.
2. Tannines (vooral te vinden in de bladeren en bessen):
Dit zijn krachtige antioxidanten die de bloedvaten beschermen en ontstekingsremmende, antiseptische, antivirale en anti-diarree eigenschappen hebben.
3. Prodelphinidolen:
Of prodelphinide, een stof met ontstekingsremmende, antioxiderende en antivirale effecten.
4. Proanthocyanidinen:
Deze flavonoïde verbindingen spelen een beschermende rol, maar hebben ook het vermogen om bepaalde bacteriën te elimineren, vooral die welke verantwoordelijk zijn voor terugkerende urineweginfecties.
5. Vitamine C :
Deze vitamine is een zeer krachtig tonicum met antioxiderende, infectiewerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het stimuleert ook het immuunsysteem en helpt het bloedsuiker-, bloedsuiker- en cholesterolgehalte te reguleren.
6. Linolzuur :
Activeert de stofwisseling, verhoogt de spierweefselsynthese en helpt vetafzettingen in het lichaam te verminderen, vooral in de buikstreek.
7. Alphalinoleenzuur :
Dit meervoudig onverzadigd vetzuur uit de omega 3-familie produceert 2 andere omega 3-vetzuren, EPA en DHA.
Ze helpen het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten, reguleren het cholesterolgehalte en stimuleren het immuunsysteem.
8. Gamma-Linoleenzuur:
Dit is een niet-essentieel omega-6 zuur, omdat het door het lichaam wordt gesynthetiseerd.
Het wordt echter niet in voldoende hoeveelheden door het lichaam aangemaakt en externe supplementen zijn noodzakelijk.
Het draagt bij aan de immuniteit, hydratatie en soepelheid van de huid en heeft een anti-infectieuze en anti-allergische werking.
9. Stearidonzuur :
Een omega-3 vetzuur dat, net als zijn acolieten, het hart en de bloedvaten beschermt.

Zwarte bessen bevatten ook kalium, magnesium, fosfor, calcium, ijzer, niacine en folaten.

Eigenschappen en medicinaal gebruik van zwarte bes

Zwarte bes heeft erkende ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt om infecties van de luchtwegen te behandelen, zoals faryngitis, laryngitis, acute bronchitis, verkoudheid en keelpijn, evenals ontstekingen van de maag en darmen.
Door zijn anti-allergische eigenschappen is het een uitstekend middel tegen allergische astma en bindvliesontsteking veroorzaakt door allergische virussen.

Zwarte bes is een reiniger, werkt krachtig diuretisch en depuratief en stimuleert de lever- en nierfuncties.

Het vitamine C-gehalte maakt het een uitstekend ingrediënt om de immuniteit te stimuleren en het hele lichaam een oppepper te geven.

Zwarte bes wordt ook gebruikt tegen spataderen, zware benen en aambeien.
Het verbetert de spijsvertering en stimuleert de verspreiding van bifidobacteriën en lactobacillen, die een gunstig effect hebben op de gezondheid van de darmflora.
Zwarte bes helpt ook de hoeveelheid ongewenste bacteriën te verminderen, verbetert de transit en wordt vaak aanbevolen bij het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn.

Heeft zwarte bes afslankende eigenschappen?

We kunnen beginnen met de diuretische en depuratieve eigenschappen van zwarte bes, die de eliminatie van gifstoffen op natuurlijke wijze stimuleren en bevorderen.

Maar het is het hoge vitamine C-gehalte dat echt onze aandacht verdient.
Vitamine C heeft het vermogen om vetopslag te beperken en stress te verminderen, erkend als een belangrijke factor bij gewichtstoename.
Daarnaast draagt vitamine C bij aan de productie van noradrenaline, een hormoon dat helpt om vet uit de cellen te verdrijven, waardoor het energieverbruik en de vetoxidatie toenemen.

Een onderzoek uit 2005 toonde aan dat het consumeren van hoge doses vitamine C de vetoxidatie verhoogde, vooral tijdens het sporten.
Regelmatige inname van vitamine C wordt in verband gebracht met een lage BMI.
(Bron: NCBI. Department of Nutrition, Arizona State University East, 7001 E. Wiiliams Field Rd, Mesa, AZ 85212, Verenigde Staten. Jonhston CS. J Am Coll Nutr. 2005 Jun;24(3):158-65).

Aanbevolen dosering van zwarte bes

Het is volkomen veilig om veel zwarte bessensap te drinken.
Vanwege het vitamine C-gehalte kun je het echter beter niet ‘s avonds innemen, om het risico op slapeloosheid te vermijden.

Om een aftreksel te maken, kook je 10-20 g gedroogde bladeren in 500 ml water gedurende 15 minuten. Neem 3 kopjes per dag.
Neem als maceraat 50 druppels bij het ontwaken en vervolgens 15-50 druppels voor de lunch en het avondeten. Het is aan te raden om ze even in de mond te laten alvorens ze door te slikken.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen

Zwarte bes wordt afgeraden voor mensen met een hoge bloeddruk.
Deze vochtafdrijvende effecten kunnen samengaan met de effecten van andere geneesmiddelen of supplementen met vergelijkbare eigenschappen.
Het is daarom aan te raden om goed gehydrateerd te blijven wanneer je een supplement op basis van zwarte bes neemt.

Tot slot wordt zwarte bes uit voorzorg afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Conclusie

Concluderend kan zwarte bes een goed hulpmiddel zijn bij het afslanken, uiteraard als onderdeel van een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging.

Naast de afslankende eigenschappen, zal zwarte bes helpen om een goed energieniveau te behouden tijdens een dieet en vermoeidheid en een laag moreel te voorkomen.


Laatst bijgewerkt op 5 april 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語