Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Klis voor detox

transapente pixel
klis

Wat als we je vertellen dat bepaalde planten je bloed, lymfestelsel en huid kunnen ontgiften? Zou je geïnteresseerd zijn? Zo ja, dan moet je kennismaken met klis.

Deze plant wordt al duizenden jaren op alle continenten gewaardeerd om zijn krachtige ontstekingsremmende, antioxiderende en andere voordelen, die we in dit artikel samen zullen bekijken. Klis, laten we beginnen!

Klis, Identiteitsblad :

klis-arctium-iappa

Klis is een winterharde tweejarige plant met overvloedige, zeer grote, afwisselende bladeren die aan de uiteinden getand zijn. Inheems in Azië en Europa. Deze plant is vooral bekend om zijn vruchten (een soort stekelige bolletjes) die aan allerlei soorten kleding blijven hangen.

Gebruikelijke naam : Grote klis of zwartkous

Wetenschappelijke naam : Arctium lappa.

Botanische classificatie : Familie van de Asteraceae

Vormen en preparaten : Afkooksels, kompressen, capsules, extracten, zalven, tincturen, poeders, infusies.

Gebruikt deel: In de fytotherapie worden klisbladeren en -wortels gebruikt. Soms, in bepaalde regio’s, worden de bladeren ook geserveerd in salades en de wortel gekookt als een schorseneren.

 

Geschiedenis van het gebruik van klis in traditionele geneeskunde

De deugden van klis zijn al bekend sinds de oudheid. In de Middeleeuwen stond het bekend om zijn werking tegen huidIn de Middeleeuwen werd het ook gebruikt om astma, bloedspugen, lepra, schurft, reumatische pijnen en ringworm te behandelen.

Later werd het gebruikt als diureticum, depuratief bij huidproblemen, vochtafdrijvend en hemostatisch.

Volgens de legende werd Koning Hendrik III genezen van syfilis door een behandeling met klis. In Azië wordt klis gebruikt om luchtweginfecties, pijnlijke gewrichten en abcessen te behandelen.

De voordelen van etherische olie van klis

Klisolie wordt gewonnen uit zowel de wortels als de bladeren van de klisplant, die allemaal tot de Arctium-soort behoren. In feite kunnen alle delen van klis voor het een of ander worden gebruikt, hoewel de essentiële olie van klis tegenwoordig het belangrijkste bestanddeel is. Vanwege zijn veelzijdigheid en de vele voordelen die worden waargenomen wanneer het wordt gebruikt, heeft het een aantal deugden.

Voordelen voor de huid:

Dankzij het hoge polyeengehalte wordt klis essentiële olie gebruikt om eczeem, psoriasis, mycose, korsten en steenpuisten te behandelen.

De ontstekingsremmende eigenschappen van klisolie, samen met de talgregulerende en zuiverende werking, helpen acnevlekken te verminderen en de talgafscheiding te reguleren. Klis is daarom bijzonder geschikt voor de gecombineerde tot vette huid: het zuivert vette gebieden en hydrateert de droge huid.

Voordelen voor het haar:

Klisolie is de beste talgregulator voor vet haar, en het bestrijdt ook roos door een paar druppels klisolie aan je shampoo toe te voegen.

Klis wordt ook gebruikt om haaruitval te behandelen. Het helpt de haargroeifase te stimuleren en verbetert de bloedtoevoer naar de hoofdhuid, waardoor zuurstof en essentiële voedingsstoffen de follikels kunnen bereiken. Dit bevordert de haargroei en gaat haaruitval tegen.

Ontstekingsremmende effecten op artritis:

Artritis heeft een onderliggende ontstekingscomponent die meestal leidt tot chronische pijn en gevoeligheid in de aangetaste gewrichten. Daarom is aangetoond dat topische toepassing op de aangetaste gewrichten, in combinatie met een lage dagelijkse inname van klisolie, de ernst van de pijn en zwelling die gepaard gaan met deze ziekte aanzienlijk vermindert.

Kankerbestrijdende eigenschappen:

Een belangrijke reden waarom klis veelbelovend is voor de natuurlijke bestrijding van kanker is het feit dat het arctigenine bevat. Arctigenine is een lignaan dat kankercellen bestrijdt door selectief hun proliferatie te stoppen en de productie van bepaalde eiwitten te remmen, waardoor het vermogen van de kanker om zich voort te planten wordt verminderd.

Beschermt tegen diabetes:

Kliswortel bevat inuline, een oplosbare, prebiotische vezel die helpt de spijsvertering te verbeteren en de bloedsuikerspiegel te verlagen, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die hun bloedsuikerspiegel op natuurlijke wijze proberen te beheersen.

Regulering van de bloeddruk:

Een aspect van klis dat niet genoeg aandacht krijgt is zijn indrukwekkende vermogen om de bloeddruk te verlagen. Het hoge kaliumgehalte, een bekende vaatverwijderaar, helpt de spanning in het cardiovasculaire systeem te verlichten door de bloedvaten en slagaders te ontspannen, wat atherosclerose, hartaanvallen en beroertes helpt te voorkomen.

Klisolie en zijn antimicrobiële eigenschappen

KlisbloemKlisolie heeft eigenschappen die een reeks bacteriën, schimmels en virussen doden, maar de menselijke immuuncellen niet aantasten. Dit maakt het natuurlijk nuttig voor open wonden, omdat het de genezing versnelt en de kolonisatie van bacteriën vermindert.

Voor het tandvlees kan klis zelfs worden gebruikt als mondspoeling, om de gezondheid van de mondholte te helpen behouden, vooral het tandvlees, en om de tanden schoon te houden door de afzetting van tandplak en de groei van bacteriën te verminderen.

Klisolie om de luchtwegen

Klisolie in een oliediffuser of verdamper is een uitstekende manier om de symptomen van aandoeningen van de luchtwegen of verkoudheid te verlichten, zoals verstopte borst, verstopte neus en zelfs ontstoken keel.

De olie kan voor het slapen gaan worden gebruikt om je te helpen slapen als het moeilijk is om goed te ademen. Het kan ook helpen de druk op de sinus te verlichten en slijmafscheiding te verminderen.

Klis, depuratief, afvoerend en ontgiftend effectief

Klis essentiële olie heeft depuratieve, ontgiftende en drainerende eigenschappen en stimuleert de eliminatiefuncties van de lever, nieren, het bloed en lymfestelsel. Klis is nuttig als onderdeel van een detoxkuur.

Voor de nieren:

Klisolie heeft diuretische eigenschappen die helpen de urineproductie en nierwerking te verhogen. Veelbelovend om de kans op niersteenvorming te verminderen.

In het lymfestelsel:

Klis-LymfestelselDit is in wezen het interne ‘drainagesysteem’ van het lichaam, een netwerk van bloedvaten en lymfeklieren die vloeistoffen van de weefsels in het lichaam naar de bloedbaan transporteren en vice versa. Als je je lymfestelsel kunt versterken, kun je je lichaam helpen om allerlei ernstige ziekten en gezondheidsproblemen te voorkomen. Kliswortel helpt de lymfedrainage en ontgifting te bevorderen. Als natuurlijke bloedreiniger heeft deze essentiële olie een wonderbaarlijke werking op het lymfestelsel.

De lever:

De lever, een belangrijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de bescherming tegen de eindeloze gifstoffen waarmee je dagelijks in aanraking kunt komen, kan van tijd tot tijd nog steeds overweldigd worden.

De leverenzymen raken verhoogd, werken niet meer zoals het hoort en beginnen leverfalen of ontsteking van dit orgaan te veroorzaken. Klisolie is effectief in het ondersteunen van de gezondheid van de lever door de enzymeniveaus te herstellen en oxidatieve stress te verminderen.

In het bloed is klisolie effectief in het elimineren van giftige zware metalen, die over het algemeen diep begraven liggen in vetweefsel, dankzij de actieve moleculen in deze prachtige plant, die hieronder worden opgesomd.

De belangrijkste werkzame stoffen van klis :

  • Kliswortel is rijk aan meervoudig onverzadigde verbindingen;
  • Het bevat slijmstoffen (polysachariden);
  • Polyfenolen en polyenen met antibacteriële eigenschappen die kiemen en schimmels helpen remmen;
  • Talrijke alcoholzuren met vochtafdrijvende eigenschappen;
  • Kaliumnitraat en inuline, verantwoordelijk voor de zuiverende werking, plantenhormonen, tannine, minerale zouten, hars en een fytohemagglutinine bekend als lectine;
  • Het bevat arctigenine, dat rijke anti-tumor eigenschappen heeft;
  • Tot slot is klis een belangrijke bron van ijzer en vitaminen zoals vitamine C, A en B1, evenals magnesium, calcium, kalium en zink.

Gebruik in de keuken: Kliswortels hebben een milde, licht zoete smaak door hun inulinegehalte (fructosesuiker). In Japan worden deze wortels gebruikt om een grote Japanse culinaire klassieker te bereiden: kinpira gobo. Het is verfrissend, kruidig, vol vitaminen en supergezond.

Aanbevolen doses van klis

Klisbladeren en -wortels kunnen worden bereid als infusies of afkooksels, in een hoeveelheid van 3 tot 6 g per kopje, in een halve liter water, drie keer per dag voor de maaltijd. Deze preparaten kunnen worden gedronken of op de huid worden aangebracht, maar zijn meer geconcentreerd om acne te voorkomen en te elimineren of geïnfecteerde gebieden te behandelen.

Kliswortelextracten zitten in bepaalde crèmes en lotions die bedoeld zijn om huidontstekingen en -infecties tegen te gaan.

Vloeibare extracten (2 tot 6 g, drie keer per dag) moeten worden ingenomen om huidproblemen te bestrijden.

De inname van 1,6 tot 2,4 g moedertinctuur in een glas water, ook drie keer per dag, is bijzonder effectief tegen acne en huidinfecties.

Klis is ook verkrijgbaar in capsulevorm. Het is essentieel om altijd de aanbevolen doseringen te volgen, vooral tijdens een ‘detox’-kuur of afslankkuur.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik klis

Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen voor klis. Jonge kinderen onder de 15 en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen echter geen preparaten op basis van klis gebruiken.

Als je uitgedroogd bent, mag je geen klis gebruiken omdat de diuretische effecten van deze plant de uitdroging kunnen verergeren. Bovendien, als je gevoelig bent voor de Asteraceae plantenfamilie, kun je een allergische reactie krijgen op het inwendige of uitwendige gebruik van klis.

Hoe zit het met contra-indicaties het gebruik van klis

Klis wordt afgeraden voor mensen die last hebben van urinestenen, omdat een afkooksel of aftreksel de urinewegen kan verstoppen, waardoor de druk toeneemt en pijn ontstaat.

Als je echter een operatie moet ondergaan, stop dan ten minste twee weken voor de operatie met het innemen van kliswortel. Klis kan namelijk het risico op bloedingen tijdens en na een operatie verhogen.

Heeft klis bijwerkingen?

Afgezien van mogelijke allergische reacties zijn er geen interacties gemeld met klisbladeren of kliswortel. Wat betreft interacties met medicijnen, zouden er theoretisch enkele kunnen zijn met antistollingsmiddelen of middelen die gebruikt worden om diabetes te behandelen, waarvan de effecten versterkt zouden kunnen worden.


Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語