Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artisjok voor gewichtsverlies

transapente pixel
Artisjok

Wist je dat artisjokken je kunnen helpen afvallen? Er zijn talloze afslankproducten op basis van artisjokken. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze veel voorkomende groente? Wat weten we over de echte gezondheids- en afslankvoordelen?

Hier nemen we een kijkje naar dit – veronderstelde – uitstekende ingrediënt om af te vallen en geven we je een idee van hoe effectief de beroemde artisjok is om je te helpen afvallen.

Identiteitskaart van de artisjok

Wetenschappelijke naam : Cynara Cardunculus
Gebruikelijke namen : artisjok, Laon artisjok
Botanische classificatie : Asteraceae familie
Gebruikelijke vormen en bereidingen : capsules, drinkbare ampullen, extract.

Botanische beschrijving van de artisjok

Artisjok is niets anders dan een tamme en gekweekte distel. De term artisjok wordt gebruikt om zowel de hele plant als het eetbare deel, ook bekend als de artisjokkop, aan te duiden.

De artisjok is een vaste plant die twee- of driejarig is. Hij heeft een rechtopstaande stengel die tot 2 m hoog kan worden, dik en geribbeld, met grote bladeren van verschillende grootte aan dezelfde plant. Het eetbare deel van de artisjok is een bloemhoofd, d.w.z. een bloeiwijze die wordt geoogst voordat de bloemen zich ontwikkelen. Als de plant de tijd krijgt om zich te ontwikkelen, vormt zich aan de top een blauwe tot violette bloem, of eigenlijk een verzameling van duizenden kleine bloemen die eigenlijk plukjes haar zijn die aigrettes worden genoemd. In dit stadium herkennen we deze groente allemaal als een heerlijke zelfgekookte maaltijd. Wat doet artisjok om af te vallen?

Samenstelling en werkzame bestanddelen van artisjokken om af te slanken

Polyfenolen

Dit zijn flavonoïden, waaronder flavonen en anthocyanidolen. Flavonoïden en polyfenolen zijn krachtige antioxidanten die het lichaam beschermen tegen oxidatie en celveroudering, en tegen de oxidatie van LDL-lipoproteïnen.

Zuurfenolen

Zuurfenolen zijn organische verbindingen en artisjokken bevatten een bekend zuurfenol, chlorogeenzuur, dat ook voorkomt in groene koffie. Chlorogeenzuur heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Fructanen

Fructanen zijn polymeren van fructose en voedingsvezels. Een van de vezels in artisjokken is inuline, dat een prebiotische werking heeft door de ontwikkeling van bifidobacterium te stimuleren.

Artisjokken bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Dit zijn onder andere niacine, ook bekend als vitamine B3, dat een rol speelt bij het omzetten van koolhydraten in energie en bij het reguleren van het cholesterolgehalte; magnesium, dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert en de bloedsuikerspiegel reguleert; kalium, dat hypertensie bestrijdt en ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert; en koper, dat de natuurlijke afweer van het lichaam stimuleert, een antibacteriële werking heeft en helpt de lever te ontlasten.

Eigenschappen en medicinaal gebruik van artisjokken

Artisjokken hebben een aantal deugden, waaronder de volgende:

Antioxidant:

Deze zijn uitstekend als we de ORAC-test moeten geloven die is uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw, waarin staat dat de eetbare delen van de artisjok vóór alle andere groenten staan en op één lijn met rode bessen (veenbessen, bramen, bosbessen). Deze antioxiderende eigenschappen maken artisjokken een goed ingrediënt om celveroudering tegen te gaan, maar ook om de oxidatie van goede cholesterol lipoproteïnen te vertragen en de oxidatie en vermindering van slechte cholesterol te activeren.

Hepatoprotectief:

Simpel gezegd beschermt artisjok de lever. Het vermindert de lipide peroxidatie en beschermt de levercellen. Cynarine, luteoline-7-0-glucoside en chlorogeenzuur zijn mogelijk verantwoordelijk voor dit hepatoprotectieve effect.

Choleretica :

Artisjok stimuleert en verhoogt de galafscheiding door de lever en remt de biosynthese van cholesterol door de lever. Dit verbetert onder andere de spijsvertering.

Beschermend voor hart en bloedvaten:

Naast de antioxiderende eigenschappen, die werken om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, verhoogt artisjok de productie van stikstofmonoxide door het lichaam, wat zal helpen de vasomotie te herstellen en de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor een goede gezondheid van hart en bloedvaten wordt bevorderd.

Diureticum:

Artisjok activeert de urinaire en digestieve eliminatiefuncties. Dit verhoogt de eliminatie van gifstoffen, bevordert de renale eliminatie van water en gaat het vasthouden van water tegen.

Artisjok wordt ook gebruikt bij allergieën voor planten uit de composietenfamilie, zoals madeliefjes, asters en kamille.

artisjok-voor-afslanken-keuken

Artisjokken om af te slanken: mythe of werkelijkheid?

Zoals we hebben gezien, zijn artisjokken heel goed voor de gezondheid. Maar kunnen we zo ver gaan om te zeggen dat artisjokken om af te slanken DE afslankoplossing zijn?

De vochtafdrijvende eigenschappen van artisjokken, die de afvoer van gifstoffen via natuurlijke kanalen stimuleren, zullen gewichtsverlies zeker bevorderen. We vinden het echter belangrijk om te benadrukken dat het gewicht dat verloren gaat water is, geen vet.

De prebiotische werking van artisjokken is gunstig voor gewichtsverlies, omdat deze nuttige bacteriën een eetlustremmend effect hebben en de spijsvertering verbeteren.

Het moet echter gezegd worden dat er tot nu toe geen onderzoek bij mensen is gedaan om de voordelen van artisjokken bij het afvallen te bevestigen, ondanks het feit dat fabrikanten artisjokken presenteren als de wonderoplossing om ongewenste kilo’s kwijt te raken.

Voorzorgsmaatregelen, bijwerkingen en contra-indicaties van artisjokken om af te slanken

Op het eerste gezicht vormt het gebruik van artisjokken om af te vallen geen gevaar voor de gezondheid.

Als voorzorgsmaatregel raden we geen enkel afslanksupplement aan voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Dosering van artisjok om af te vallen

Het is moeilijk te zeggen wat de optimale dosering is voor het nemen van artisjok om af te vallen, want hoewel artisjokextracten in dierstudies duidelijk bioactiviteit hebben laten zien, hebben we geen informatie over doseringen die geschikt zijn voor mensen, noch over doseringen voor gewichtsverlies (vergeet niet dat er tot op heden geen studies over dit onderwerp zijn uitgevoerd).

In dit geval is ons advies om de doseringsaanbevelingen van de fabrikanten op de productetiketten te volgen.

Artisjok als hulpmiddel om af te vallen, ja, maar een licht hulpmiddel

Concluderend kunnen we zeggen dat het gebruik van artisjokken om af te vallen de afvoer van gifstoffen en water activeert. Je zult gewicht verliezen, een beetje, maar het zal geen opgeslagen, aangekoekt vet zijn, maar water, gewoon water.
Je kunt dus niet verwachten dat je blijvend gewicht verliest met artisjokken. Aan de andere kant zijn artisjokken om af te slanken een perfecte aanvulling op een algemeen afslankprogramma.


Laatst bijgewerkt op 6 april 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語