Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Artikel door Dimitri Michel

Gedrag van honden begrijpen

Bijgewerkt op 31 oktober 2023.

transapente pixel
hond ondervragen
Honden zijn altijd al de beste metgezellen van de mens geweest, en om dat zo te houden, moeten we begrijpen hoe ze zich dagelijks gedragen.

Als je van je hond wilt houden en hem goed wilt trainen, moet je zijn gedrag begrijpen!

In dit artikel proberen we het gedrag van honden te begrijpen, met andere woorden, hoe een hond ‘denkt en reageert’…

Honden zijn anders dan mensen

Honden gedragen zich op een nogal ongebruikelijke manier, omdat ze handelen op basis van hun zintuigen. Hun non-verbale communicatie is gebaseerd op olfactorische, visuele, tactiele en geluidssignalen, wat gemeenschappelijke regels zijn voor deze soort.

De harmonie en medeplichtigheid tussen de twee bevorderen een goede communicatie tussen het dier en zijn meester.

Ze kunnen niet communiceren met woorden, maar ze kunnen er een paar onthouden door er vaak naar te luisteren. Hij kent de echte betekenis ervan niet, maar associeert het geluid met gebaren dankzij zijn associatief geheugen.

Hun feromonen maken ook deel uit van hun communicatiemiddelen, chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van signalen. Dit is het geval voor bellen en informatie over de leeftijd en het geslacht van de afzender.

Het hondenras is gevoelig voor de kleinste zintuiglijke waarnemingen en neemt heel gemakkelijk veranderingen in de geur of stem van mensen waar. Hetzelfde geldt voor huidskleur, gebaren, kleding, enz.

Hoe denkt en reageert dit dier?

verdrietige mopshond ligtDit dier is in staat om te handelen op commando’s en het is niet dat het de betekenis van woorden begrijpt, maar het slaagt erin om boodschappen op te pikken en te interpreteren met behulp van bewegingen. Voor hen komt elke actie overeen met een stukje informatie.

Zijn staart, oren, poten, houding, enz. kunnen een uitdrukking oproepen die zijn bedoelingen en emoties onthult. Zijn gegrom en geblaf hebben ook een betekenis.

Hij kan op een bepaald moment angst voelen wanneer hij moeite heeft om deze interactie in goede banen te leiden, maar zijn baas is in staat om deze gemoedstoestand te detecteren en hem een helpende hand te bieden. Dit initiatief stelt hem in staat om het gedrag van de hond beter te begrijpen.

Zelfs als de hond een sterk ontwikkeld communicatiesysteem heeft, speelt dit in op zijn reflexen, percepties en psychologische ontwikkeling.

De eigenaar moet het gedrag van het hondenras leren begrijpen.

Als het gedrag van een hond ongewoon lijkt, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan communicatie. Het is moeilijk voor hem om zich aan te passen aan zijn omgeving en hij is zich ervan bewust dat zijn levensstijl niet geschikt voor hem is.

Het is dus van vitaal belang om elke beweging van de hond te observeren en uit te zoeken wat ze betekenen. Weten hoe je hem moet respecteren, helpt hem ook om zich snel aan te passen.

Een goede verstandhouding met je hond is altijd een goede manier om ervoor te zorgen dat hij goed met jou overweg kan en goed getraind is. Ook al heeft iedereen zijn eigen manier om zich uit te drukken, het is gemakkelijker om elkaar te begrijpen als er wederzijds begrip is.

Dit dier is gevoelig voor kleine details dankzij zijn hoogontwikkelde zintuiglijke interacties, die hij kan combineren en onthouden. Hij kan ook onze verschillende emoties onderscheiden.


Dit Artikel Delen!