Vermijd oplichting en afzetterij met onze beoordelingen

Moringa voor zijn vele deugden

transapente pixel
Moringa

Moringa is een boom die oorspronkelijk uit India komt, meer bepaald uit de valleien van de zuidelijke Himalaya, ook wel bekend als de “wonderboom”.

Kan deze plant, naast al zijn voordelen, je helpen gewicht te verliezen? Ons onderzoek zal alle deugden van deze boom onthullen.

Moringa identiteitskaart


moringa

Wetenschappelijke naam : moringa oleifera
Gebruikelijke namen : moringa, m’rum, mierikswortelboom, trommelstokboom, wonderboom, levensboom.
Botanische classificatie : familie moringaceae
Gebruikelijke vormen en bereidingen : gedroogde of geplette bladeren in capsules of als specerij, fruit, sap, zaden, olie.

Botanische beschrijving van Moringa

Moringa is een kleine boom uit tropisch Azië die nu in veel landen wordt gekweekt, waaronder de Filippijnen, India, Zuid-Amerika en zelfs Afrika.
Het blad is dun, maar het produceert meerdere witte bloemen die veranderen in hardnekkige peulen in de vorm van een drumstick.

moringa bloemen

Moringa bloemen

Geschiedenis van Moringa

Botanici en archeologen hebben bewijs gevonden voor het gebruik van deze struik vanaf 150 voor Christus. Deze plant wordt al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te revitaliseren en de algehele gezondheid te bevorderen.

Sinds de 17e eeuw wordt het geclassificeerd als groente, omdat de peulen gekookt kunnen worden gegeten en verbazingwekkende voedingseigenschappen hebben. In feite ontleent moringa zijn naam “Levensboom” aan het feit dat het alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor het leven.

Traditionele medicijnen, met name Chinese en Ayurvedische, bevelen het al lang aan als supervoedsel en in medicinale preparaten. Het zou 300 ziekten kunnen genezen.

Samenstelling en actieve ingrediënten

Moringa bladeren zijn extreem rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten, aanwezig in veel grotere hoeveelheden dan in de meeste groenten.

Het bevat :

  • 2 keer meer eiwitten dan yoghurt ;
  • 3 keer meer kalium dan een banaan;
  • 4 keer meer calcium dan melk;
  • 7 keer meer vitamine C dan sinaasappels;
  • 4 keer meer vitamine A dan wortelen;
  • 8 essentiële aminozuren;
  • Antioxidanten en polyfenolen.

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de eigenschappen van deze wonderboom:

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de aanwezigheid van grote hoeveelheden antioxidanten in de verschillende delen van deze plant aangetoond.
Chlorogeenzuur, rutine, quercetine glucoside en kaempferol rhamnoglucoside zijn allemaal actieve stoffen die aanwezig zijn in de zaden en peulen van de moringa en hebben een zeer krachtige werking tegen vrije radicalen.

Onderzoekers geloven dat het een echt positief effect zou kunnen hebben op de oxidatie van cellen die kanker veroorzaken.
Hier zijn de verslagen van twee onderzoeken:
Evaluatie van het polyfenolgehalte en de antioxiderende eigenschappen van methanol geëxtraheerd uit de bladeren, stengel, wortels en schors van Moringa oleifera Lam :
(Bron: Sunday E. Atawodi, Gabriel A. Idakwo, Beate Pfundstein; Rosowitha Haubner, Gerd Wurtele, Helmut Bartsch, and Robert W. Owen. Tijdschrift voor Medicinale Voeding. Juni 2010, 13(3) : 710-716. doi : 10.1089/jmf.2009.0057)

enPolyfenolic content and antioxidant properties of Moringa oleifera leaf extracts and enzymatic activity of goat liver supplemented with Moringa oleifera leaves / sunflower meal :
(Bron: Department of Livestock and Pasture Sciences, Universiteit van Fort Hare, P/Bag X 1314, Alice 5700, Zuid-Afrika. Moyo B, Oyedemi S, Masika PJ, Muchenje V. Meat Sci. 2012 Aug; 91(4): 441-7. doi: 10.1016/j.metasci.2012.02.029. Epub 2012 Mar 5.)

De consumptie van de bladeren van deze boom is erkend voor zijn vermogen om de bloedsuikerspiegel te verbeteren bij ratten die lijden aan diabetes. Daarnaast zou het het lichaam kunnen voeden met vitamine E en D, waarvan bekend is dat ze erg laag zijn bij mensen met diabetes.

Het heeft ook het vermogen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen.
Wetenschappelijke rapporten die deze feiten bevestigen: Alfa- glucosidase remmende activiteit en mechanismen van lipidenverlagend Moringa oleifera bladextract :
( Bron : Adisakwattana S, Chanathong B. Programma in Voeding en Diëtetiek en The Medical Food Researchand Development Center, Departement Transfusiegeneeskunde, Faculteit Toegewijde Gezondheidswetenschappen, Chulalongkorn Universiteit, Bangkok, Thailand. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2011 Jul; 15(7) : 803-8)

en Cholesterolverlagende effecten van ruw Moringa oleifera Lam bladextract op een vetrijk dieet toegepast op Wistar ratten:
(Bron: Journal of Ethnopharmacology, volume 69, issue 1, januari 2000, pagina’s 21-25. S. Ghasi, E. Nwobodo, J.O. Ofili. Afdeling Farmacologie en Therapeutica, College of Medicine, Universiteit van Nigeria, Enugu, Nigeria. Vakgroep Fysiologie, College of Health Sciences, Nnamdi Azikiwe University, Nnewi, Nigeria. Afdeling Toegepaste Biochemie, Nnamdi Azikiwe Universiteit, Awka, Nigeria.).

Moringa heeft het vermogen om de lever en nieren te beschermen en hun goede gezondheid te bevorderen. De olie wordt gebruikt om leveraandoeningen te behandelen. Ook hier is onderzoek beschikbaar: Beschermende rol van Moringa oleifera ( Sajina ) zaden op arseen-geïnduceerde hepatocellulaire degeneratie bij vrouwelijke albino-ratten.
(Bron: Chattopadhyay S., Maiti S., Maji G., Deb B., Pan B., Ghosh D. Vakgroep Bio-Medische Laboratoriumwetenschappen en Management, UGC Innovatieve Afdeling, Vidyasagar Universiteit, Midnapore, 721 102 West-Bengalen, India. Biol Trace Elem Res. 2011 Aug; 142(2) : 200-12. doi : 10.1007/s12011-010-8761-7. Epub 2010 Jul. 27),

en Het beschermende effect van Moringa oleifera bladeren tegen gentamicine-geïnduceerde nefrotoxiciteit bij konijnen :
(Bron: Ouédraogo M., Lamien-Sanou A., Ramdé N., Ouédraogo AS., Ouédraogo M., Zongo SP., Goumbri O., Duez P., Guissou PI. Laboratorium voor Farmacologie en Toxicologie, Faculteit Gezondheidswetenschappen, Universiteit van Ouagadougou, Burkina Faso. Exp Toxicol Pathol. 2013 Mar; 65(3) : 335-9. doi : 10.1016/j.etp.2011.11.006. Epub 2011 Dec 23).

Het is ook erkend om zijn schimmelwerende en antibiotische eigenschappen. Het heeft het vermogen om de verspreiding van micro-organismen op natuurlijke wijze te remmen. De zaden worden vaak gebruikt om infecties te bestrijden.

Tot slot helpt moringa, rijk aan kalium, magnesium, calcium en zink, de bloeddruk te reguleren en te normaliseren en vermindert het de kans op hypertensie.

De geplette zaden worden ook gebruikt om water te zuiveren, waardoor het volkomen veilig is om te drinken, vooral in arme, droge gebieden waar de toegang tot drinkwater een probleem en een bron van ziekten is.

Kan Moringa helpen bij gewichtsverlies?

Tot nu toe zijn er geen onderzoeken die aantonen dat moringa afslankende eigenschappen heeft. Maar omdat deze plant vetarm is en zeer rijk aan voedingsstoffen, kan hij worden gebruikt als vervanging voor veel voedingsmiddelen.

Het is ook rijk aan vitamine B1, B2 en B3, die het lichaam nodig heeft om voedsel om te zetten in energie. De consumptie ervan zou de stofwisseling kunnen verhogen. Er zijn studies nodig om deze specifieke eigenschappen wetenschappelijk te valideren.

Studies hebben echter aangetoond dat de benzylamine in moringa gewichtstoename vermindert door lipolyse te stimuleren. Muizen die een vetrijk dieet kregen en benzylamine uit moringa innamen, werden minder zwaar dan muizen die geen supplementen kregen.

Via deze link kan een onderzoeksrapport worden geraadpleegd dat deze stelling ondersteunt: Chronische toediening van benzylamine in drinkwater verbetert de glucosetolerantie, vermindert de toename van lichaamsgewicht en het cholesterolgehalte in het bloed bij muizen die een vetrijk dieet volgen.
(Bron: Iffiù-Soltész Z., Wanecq E., Lomba A., Portillo MP., Pellati F., Szöko E., Bour S., Woodley J., Milagro FI., Alfredo Martinez J., Valet P., Carpéné C. INSERM, U858, Institut de Médecine Moléculaire de Rangueil, IFR 150, Toulouse, Frankrijk. Pharmacol Res. 2010 Apr; 61(4) : 355-63. doi : 10.1016/j.phrs.2009.12.014. Epub 2010 Jan 4).

Moringa dosering

Er zijn geen onderzoeken die de optimale dosering van moringa voor mensen specificeren. Studies op ratten hebben een waterig extract van moringabladeren gebruikt, in een dosis van 150-200 mg per kilo lichaamsgewicht, oraal ingenomen.

Onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd bij mensen gebruiken ofwel een extract van 500 mg bladeren of 3 g zaden. Het is daarom aan te raden om dezelfde doseringen te gebruiken om er zeker van te zijn dat je de voordelen volledig benut.

Voorzorgsmaatregelen, bijwerkingen en interacties van Moringa

In normale doseringen lijkt moringa geen schadelijke effecten op de gezondheid te hebben.

Een overdosis (3 tot 4 keer de dosis) kan echter genotoxische schade veroorzaken, d.w.z. de fysieke integriteit en/of het functioneren van het menselijk genoom aantasten, en daardoor gevaarlijke effecten hebben op verschillende organen.

Zwangere vrouwen wordt sterk afgeraden om moringawortel of wortelschors te consumeren, omdat dit een risico op een miskraam kan inhouden.

Moringa, een bondgenoot voor de wereldgezondheid

Moringa is absoluut een plant met gezondheidsvoordelen en kan in veel situaties worden gebruikt om een algehele staat van welzijn en weerstand in het lichaam te verbeteren of te behouden.

En ook al is nog niet erkend dat het specifieke afslankende eigenschappen heeft bij mensen, lijkt moringa een interessante ondersteuning te zijn voor een caloriearm dieet, door het lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren en vetopslag te beperken.


Laatst bijgewerkt op 1 maart 2024.
Dit artikel is ook beschikbaar in : Français - English - Deutsch - Español - Italiano - Português - Polski - 日本語