Een betrouwbare bron voor veel onderwerpen.

Hallo en welkom bij Oplichterij of Betrouwbaar!
Product Reviews
Artikel door René Ronse

Google, van weldoener tot verpester van levens!

Bijgewerkt op 13 augustus 2024.

transapent pixel
Google, goed of kwaad?Google, in 1998 opgericht door Larry Page en Sergey Brin, werd al snel veel meer dan alleen een zoekmachine. In slechts een paar jaar tijd heeft het bedrijf zich gevestigd als een belangrijke digitale speler, die de manier waarop we informatie zoeken, communiceren en zelfs consumeren heeft veranderd.

Door een veelheid aan diensten en producten heeft Google het vertrouwen gewonnen van miljarden gebruikers over de hele wereld. Met zijn razendsnelle expansie en groeiende invloed rijzen er echter cruciale vragen over de macht die het bedrijf nu heeft over ons digitale leven.

Google Search, van de opkomst van een reus tot de driften van een ongecontroleerde macht…

Google is de zoekmachine die het internet regeert! Met meer dan 90% van het wereldwijde marktaandeel is het zelfs zo krachtig dat het kan :

  • de meningen en keuzes van een hele bevolking te beïnvloeden!
  • het succes of falen van bedrijven te bepalen!
  • om astronomische hoeveelheden persoonlijke gegevens in realtime te verzamelen en te analyseren!
  • de marktregels herdefiniëren door zijn eigen technologische standaarden op te leggen!
  • de manier waarop we toegang krijgen tot informatie en de media gebruiken vorm te geven!
  • de mondiale trends in online reclame bepalen!
  • het overheidsbeleid beïnvloeden door te lobbyen en economische macht uit te oefenen!
  • om hele sectoren van de economie te transformeren door zijn innovaties en overnames!

Deze ongekende invloed roept vragen op over de grenzen van de macht van een privébedrijf in onze samenleving. Vooral omdat alles tegenwoordig bergafwaarts lijkt te gaan!

Van voorbeeldige dienst tot vernietigende kracht

Nog maar een paar jaar geleden was Google Search een uitstekende zoekmachine die klantenservice boven alles stelde, met zoekresultaten die uitsluitend waren gebaseerd op de interesses van internetgebruikers! Iedereen was het erover eens dat Google een uitkomst was, waarmee we snel betrouwbare antwoorden konden vinden op onze meest gestelde vragen.

Maar dat is onlangs allemaal veranderd! De zoekresultaten worden steeds slechter, vooral voor zoekopdrachten naar producten, met websites met gestolen inhoud, sites die gebruikers proberen te misleiden, waardeloze en nietszeggende sites of sites die overspoeld worden met reclame! En dan hebben we het nog niet eens over de gesponsorde advertenties die steeds meer ruimte innemen in de zoekresultaten.

Al deze dingen kosten consumenten en adverteerders veel geld en dragen bij aan toenemende financiële verliezen voor iedereen behalve Google!

Wanneer vriend vijand wordt

Het is nog erger voor de makers van websites, die er helemaal kapot van zijn! Omdat Google zo machtig is, beslist het welke websites waardevol zijn. Het probleem is dat Google voortdurend van mening verandert en drastische updates doorvoert die de zoekresultaten van de ene dag op de andere op zijn kop zetten! Hierdoor kan een website de ene dag van hoge kwaliteit zijn en een paar maanden later middelmatig, en andersom! Het is onmogelijk voor websiteontwerpers om hier iets aan te doen!

Een positieve update geeft de website-eigenaar dus de indruk dat hij een kwaliteitssite heeft met een aanvaardbaar maandelijks inkomen. Deze persoon besluit er dan zijn brood mee te verdienen en investeert zonder voorbehoud in zijn nieuwe activiteit! Op een dag, enkele maanden later, besluit Google een update uit te voeren die zijn site als middelmatig classificeert, zonder waarschuwing, reden of uitleg. Van de ene dag op de andere ziet deze persoon, die zoveel tijd en geld in zijn bedrijf had gestoken en zich met hart en ziel had ingezet, zichzelf zonder inkomsten, machteloos tegenover deze situatie.

En wat zegt Google, wees geduldig, verbeter de kwaliteit van je website, de volgende updates kunnen je helpen je positie te herstellen…

Ondertussen hebben deze mensen geen inkomen meer en wordt hun leven en dat van hun gezin overhoop gehaald, zo niet totaal verwoest!

Conclusie

Helaas zijn de roem en macht van Google zo groot geworden dat het bedrijf nu al een paar jaar denkt dat het God is. Het vernielt levens op het ritme van zijn updates, zoals een kind de vleugels van een vlieg plukt zonder echt te beseffen wat het doet!


Dit Artikel Delen!